Vaarroutes

Wat kun je doen

Wat gebeurt er op een traditioneel zeilschip? Nou genoeg. Vanuit Monnickendam kunnen wij alle kanten op en zijn we eigenlijk alleen afhankelijk van de windkracht en -richting.

Op een dag- of meerdaagse tocht kunnen we vanuit Monnickendam verschillende havenplaatsen aandoen:

Bij teveel wind (boven Beaufort 7) is de kans groot dat het schip niet uitvaren kan. Bij te weinig wind bestaat de kans dat een bepaalde havenplaats niet op zeil gehaald wordt en we dus met de motor en zonder zeil moeten varen.

Op een dag- of meerdaagse tocht kunnen we vanuit Monnickendam verschillende havenplaatsen aandoen:

Volendam

Volendam mag de bekendste plaats aan de kust van het Markermeer worden genoemd. Volendam is niet alleen beroemd om de al dan niet gerookte Volendamse paling en “palingsound”. Vanuit het verleden als vissersplaats met de karakteristieke huizenbouw, klederdracht en folklore is er in het geval van Volendam sprake van een toeristische traditie die teruggaat tot ongeveer 1875.

Volendam ligt langs de dijk met als kloppend hart de havenkom met de vele souvenirswinkels en horecagelegenheden. De haven vormt met de afslag, het levendige havenverkeer met vissersschepen,
enkele oude botters, pleziervaartschepen en de jachten en een aparte sfeer een internationale ontmoetingsplaats.

Achter de dijk vindt u nauwe dichtbebouwde straatjes met oude vissershuisjes en smalle grachtjes. Zoals het Doolhof dat zijn naam dankt aan het feit dat de bebouwing er niet volgens een vast omlijnd stratenpatroon tot stand kwam. Bij feestelijke gelegenheden kleden veel Volendammers zich nog in hun traditionele dracht.

Hoorn

Hoorn is een gastvrije stad. Wij heten u dan ook graag welkom in Hoorn. De stad biedt u een gezellig historisch centrum met veel winkels, gezellige horeca en een sfeervolle haven. Of u nu zoekt naar een leuke antiekwinkeltje, een landelijke winkelketen, een verrassende cadeaushop, een culinaire shop of een tweedehands boekenwinkel… In Hoorn vindt u alles in de compacte binnenstad.

U houdt van lekker eten en drinken? Hoorn biedt u een keur aan restaurants, van verrassend leuk tot topklasse. En Hoorn heeft niet alleen dat beroemde Café aan de Haven waar Vader Abraham over zong, er zijn nog vele tientallen gezellige cafés.

Enkhuizen

In de meest oostelijke punt van de regio ligt Enkhuizen dat de welvaart te danken heeft aan de Zuiderzee in de Gouden Eeuw. In het monumentale centrum is nog steeds veel terug te vinden dat herinnert aan de VOC periode, zoals de 16e eeuwse Drommedaris. Naast de historische binnenstad, toont ook het Zuiderzeemuseum een beeld van het leven en verleden aan zee. Verder ligt in deze stad de basis voor de Enkhuizer Almanak.

De watersporter vindt in Enkhuizen moderne jachthavens met alle voorzieningen, hij kan zijn jacht zelfs aanleggen in de oude stad. Het recreatiegebied Enkhuizer Zand is geschikt voor de hele familie met onder meer oeverrecreatie en Sprookjeswonderland. Bij Enkhuizen ligt, in de dijk die naar Lelystad voert, een drukke sluis waar ook veel schepen uit de bruine vloot gebruik van maken. Enkhuizen is de thuishaven van veel schepen van deze bruine vloot.

Pampus

Zoals het hoort bij een echt eiland kun je alleen per boot op Pampus komen. Het is een platte hoop zand met een huisje erop. Het oogt niet erg spectaculair. Maar op dit eiland ligt een hoop geschiedenis. Een rondwandeling met een gids of een lunch, verschillende activiteiten zijn hier mogelijk.

Gasten geven Korevaer Zeilevenementen een 4.8 uit 5 sterren (49 recensies)